Feedback geven of bedenkingen formuleren? Lees misschien eerst deze disclaimer of Over deze blog.
Vooraf
Leerlingen die zich leerstof actief trachten te herinneren tijdens een oefenfase in plaats van deze, bijvoorbeeld opnieuw te lezen, onthouden leerstof beter op lange termijn. Dit noemen we het testeffect. Een grote hoeveelheid onderzoek heeft voor een brede waaier aan leerinhouden, en voor leerlingen met verschillende kenmerken aangetoond dat retrieval practice het leren bevordert (zie Bouwsteen 10 'Wijze Lessen' p. 169).
Het klinkt echter aannemelijk dat de effectiviteit van retrieval practice sterk afhankelijk is van het ophaalsucces tijdens de inoefening zelf. De gedachte is dat als leerlingen een item succesvol terughalen tijdens de oefening, dit zou leiden tot een groter leereffect en betere retentie. Onderzoek toont gemengde resultaten. Sommige studies vonden een positief verband tussen retrieval prestatie en het testeffect, terwijl andere studies geen verband of zelfs een negatief verband lieten zien. Dit roept de vraag op: wat is nu echt het belang van initial retrieval success voor het testeffect? Dat onderzochten Chang en collega's in een aantal experimenten.
De experimenten nader bekeken
Om deze vraag te beantwoorden, voerden onderzoekers een reeks van zes experimenten uit. In de experimenten varieerden de onderzoekers de omstandigheden van retrieval practice op verschillende manieren om het ophaalsucces te beïnvloeden:
- Responstijdlimiet: tijd om te antwoorden werd beperkt, waardoor leerlingen minder antwoorden (correct) konden ophalen in vergelijking met andere leerlingen.
- Beperken van het aantal keer dat leerlingen het geleerde mochten bestuderen voordat ze retrieval practice toepasten.
- Een combinatie van beperken van het aantal studiemomenten met moeilijkere/makkelijkere vragen.
De verrassende bevindingen
Ondanks dat de experimenten dus aantoonden dat de manipulaties invloed hadden op de retrieval practice prestaties, was er geen verband tussen het intiatial retrieval success en het testeffect: er was geen sprake van causaliteit. In sommige gevallen was het effect zelfs kleiner bij de condities die beter presteerden tijdens de retrieval practice. Dit suggereert dat het succesvol terughalen van een item tijdens de inoefening niet de bepalende factor is voor het testeffect. Wat wel opvallend was, is dat leerlingen die over het algemeen beter presteerden bij de retrieval practice (dus in een conditie zonder beperkingen in bijvoorbeeld tijd of aantal keer dat ze de leerstof mochten bestuderen), ook een groter testeffect lieten zien.
De rol van individuele verschillen
Het onderzoek suggereert een verklaring voor het uitblijven van een causaal verband, en de samenhang (correlatie) tussen de prestaties van leerlingen tijdens het inoefenen en het testeffect: er moet sprake zijn van een derde variabele. Deze variabele is volgens de onderzoekers gerelateerd aan de individuele leerling, en heeft invloed op hoe de leerling leert, presteert tijdens de retrieval practice, en profiteert van het testeffect. Enkele mogelijke variabelen die hierin een rol kunnen spelen:
- Leerefficiëntie: Sommige leerlingen kunnen informatie sneller en efficiënter opslaan.
- Motivatie: Leerlingen met een hogere intrinsieke motivatie kunnen meer betrokken zijn bij het leerproces en retrieval practice, en zo meer baat hebben bij de testing effecten.
- Werkgeheugencapaciteit: Het vermogen om informatie tijdelijk vast te houden en te manipuleren kan van invloed zijn op retrieval succes en leerresultaten.
- Episodische geheugenvaardigheden: Leerlingen met een sterk episodisch geheugen zouden verbanden tussen contexten tijdens het leren en retrieval beter kunnen leggen.
Implicaties voor de klaspraktijk
Wat betekent dit volgens de onderzoekers voor ons als leraren? Ze sommen een aantal praktische aanbevelingen op:
- Het is niet nodig om te wachten tot leerlingen de leerstof perfect beheersen. Zelfs als de ophaaloefening niet vlekkeloos verloopt, zodat leerlingen niet alle antwoorden juist hebben, biedt het leerlingen voordelen.
- Focus op het proces, niet alleen op het resultaat: Moedig leerlingen aan om te oefenen met terughalen, ongeacht hun eerste resultaten. Het gaat om het oefenen van het terughaalproces, niet alleen om de juiste antwoorden. Leerlingen moeten niet bang zijn om fouten te maken. Als leraar zal je dit dienen uit te leggen, anders is de kans groot dat leerlingen teruggrijpen naar leerstrategieën die wél goed aanvoelen, zoals herlezen.
- Experimenteer met verschillende ophaalmethoden: De effectiviteit van retrieval practice lijkt dus minder afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de initiële test, of de tijdsduur die aan leerlingen gegeven werd. Deze vaststellingen biedt mogelijkheden om retrieval practice op verschillende manieren toe te passen in de klas.
- Individuele verschillen zijn belangrijk: Leerlingen verschillen in hoe ze leren en profiteren van retrieval practice. Bied leerlingen de mogelijkheid om verschillende leerstrategieën te ontdekken.
Eigen toevoeging
Bronnen
Chan, J. C. K., Davis, S. D., Yurtsever, A., & Myers, S. J. (2024). The magnitude of the testing effect is independent of retrieval practice performance. Journal of Experimental Psychology: General, 153(7), 1816–1837. https://doi.org/10.1037/xge0001593
Myers, S. J., Hausman, H., & Rhodes, M. G. (2024). Testing effects for self-generated versus experimenter-provided questions. Journal of Experimental Psychology: Applied, 30(2), 241-257. https://doi.org/10.1037/xap0000487
Pan, S. C., & Carpenter, S. K. (2023). Prequestioning and Pretesting Effects: A Review of Empirical Research, Theoretical Perspectives, and Implications for Educational Practice. https://doi.org/10.31234/osf.io/9rqpm
Pan, S. C., Han, J. Y., & Fung, F. M. (2024). Prequestioning Enhances Undergraduate Students Learning in an Environmental Chemistry Course (No. arXiv:2403.02788). arXiv. https://doi.org/10.48550/arXiv.2403.02788
Reacties
Een reactie posten