Vijf manieren om instructievideo effectiever te maken

Wouter Buelens

Feedback geven of bedenkingen formuleren? Lees misschien eerst deze disclaimer of Over deze blog.

Of lees de uitgebreidere versie van deze post met links naar extra onderbouwde praktische tips op onze website van ExCel Thomas More.


In dit artikel beschrijven Mayer, Fiorella en Stull (2020)(€) vijf do's en één don't bij het ontwerpen en inzetten van instructievodeo's.

In volgende paragraaf vat ik de vijf principes samen, een uitgebreidere beschrijving met meer theoretische achtergrond is in het artikel terug te vinden.

Afbeelding van PxHere

- het dynamic drawing principle: het is beter om in je video zichtbaar en live aantekeningen te maken (zoals je ook in de klas zou doen op het bord) dan dat je reeds gemaakte (aan)tekeningen, dia's, ... inspreekt. Redenen hiervoor zouden zijn dat het zien tekenen zorgt voor dieper leren omwille van een gevoel van social partnership en de embodiment theory, waarbij de lerenden de hand van de lesgever percipiëren als 'hun eigen hand'. Daarnaast wordt zo rekening gehouden met andere multimediaprincipes als signaleren (de lerende weet precies waarnaar te kijken), segmenting (het in delen en niet in één keer aanbieden) en temporal contiguity (wat je dient te zien en horen wordt gelijktijdig aangeboden).

- het gaze guidance principle: het is beter om als lesgever je oogcontact met het publiek en het whiteboard af te wisselen om een gevoel van sociale betrokkenheid te creëren. Daarnaast suggereren de auteurs het gebruik van een transparant whiteboard (zie Figuur 1) zodat de lerenden ook baat hebben bij het feit dat de lesgevers kijken naar wat op dat ogenblik van belang is.

Figuur 1 overgenomen uit Mayer et al. (2020)

- het generative activity principle: tijdens het bekijken van een video raden de auteurs aan de studenten aan te zetten tot activiteiten zoals samenvattende nota's nemen, de handeling die de lesgever voordoet bij het bekijken van de video eveneens zelf uit te voeren of op bepaalde momenten tijdens de video (dus na kortere stukken) voor zichzelf uit te leggen wat er tot dan toe gezegd en getoond werd. Op deze manier vormen studenten betere schema's van de leerstof en integreren ze nieuwe info met voorkennis waarbij ze zelf dienen te focussen op hoofd- en bijzaken (eigen toevoeging, een eenvoudige en gratis toepassing om studenten tijdens het bekijken van een video tot activiteit aan te zetten vind ik Edpuzzle, waarbij het filmpje op gekozen tijdstippen stilvalt en je de studenten vragen kan stellen, lees hier mijn blogpost over Edpuzzle). Zeker studenten met weing kennis ter zake zouden hierbij baat hebben.

- het perspective principle: het is beter dat een instructievideo waarbij een handeling gedemonstreerd wordt gefilmd is vanuit het perspectief van de uitvoerder (dus niet een derde die filmt). De studenten zien dan als het ware door de ogen van de uitvoerder. De onderliggende theorie zou ook hier weer de reeds beschreven embodiment theory zijn.

- het subtitle principle: het is beter voor studenten die video's in hun tweede, derde, ... taal bekijken deze video's te ondertitelen. Dit is anders wanneer je video's in je moedertaal bekijkt. Daar is het beter om het gesproken woord niet te combineren met (dezelfde) tekst (redundancy principle) en leren studenten beter als beeld met gesproken woord gecombineerd wordt (modality principle).
Een eventuele voorwaarde is dat de les misschien op een iets langzamer tempo bekeken wordt zodat men voldoende de tijd heeft de ondertitels grondig te lezen.

Tenslotte raden de auteurs aan om geen zogenaamde seductive details op te nemen in je video. Ik schreef daar toevallig enkele dagen gelden ook deze post over. Het gaat hier om interessante afbeeldingen, video's, GIF's ... die daarom echter niet relevant zijn. De idee zou kunnen zijn dat dit de interesse van de toehoorders prikkelt, maar uiteindelijk neemt deze irrelevante info cognitieve verwerkingscapaciteit bij de lerenden weg. Ook een zogenaamd talking head in beeld kan een ongewenste afleider zijn.

Referenties

Mayer, R.E., Fiorella, L. & Stull, A. Five ways to increase the effectiveness of instructional video. Education Tech Research Dev 68, 837–852 (2020). doi.org/10.1007/s11423-020-09749-6

Reacties