Feedback geven of bedenkingen formuleren? Lees misschien eerst deze disclaimer of Over deze blog.
Voor deze overzichtsstudie over het gebruik van Kahoot! analyseerde onderzoeker Özdemir (2024) 43 (20 uitgevoerd in het leerplichtonderwijs) experimentele onderzoeken met in het totaal meer dan 3000 participanten. Op deze manier hoopte hij een beter beeld te krijgen op het effect van Kahoot!, omdat bestaande individuele studies bijvoorbeeld erg afwijkende effecten beschreven.
Resultaten
- het inzetten van Kahoot! had een gemiddeld sterk positief effect op leeruitkomsten (academic achievement) en een sterk positief effect op onthouden;
- daarnaast had Kahoot! volgens deze studie een positief effect op motivatie en engagement bij lerenden, en draagt de toepassing in beperkte mate tot bij tot een angst/stress-vermindering bij lerenden (anxiety reduction).
Als verklarende factoren wijst Özdemir op het krjgen van directe feedback, het engagerende aspect, (vooral) de spelcomponenten, actieve deelname van lerenden, en het feit dat Kahoot! een middel kan zijn om formative assessment te ondersteunen.
Hoewel de studie (bij mijn weten) als eerste overzichsstudie het effect van Kahoot! in kaart brengt, is het lastig om een algemene conclusie te trekken (wat de onderzoeker ook zelf aangeeft). Er is weliswaar sprake van een gemiddeld positief effect, maar de individuele onderzoeken rapporteren erg wisselende uitkomsten. Er wordt niet meteen ingegaan op, pakweg, het effect van Kahoot! afhankelijk van de leeftijd van lerenden, wat het effect is op langere termijn en of de elementen die als 'engagerend' omschreven worden in sommige gevallen (zeker als je presteren en leren onderscheidt*) niet net een negatief effect gaan hebben.
En vooral (zie ook "Eigen toevoeging") de rol van de lesgever dient onderzocht te worden. In het artikel wordt wel aangehaald dat hoe "Kahoot! wordt geïntegreerd in het curriculum" wellicht een belangrijke rol speelt in het effect op leren, maar verder wordt niet ingezoomd hierop (wat ook niet de initiële bedoeling is van het artikel en als suggestie voor vervolgonderzoek beschreven wordt). Maar de 'gemiddeld positieve resultaten' wijzen er wel degelijk op dat er manieren zijn om Kahoot! als effectief en engagerend hulpmiddel in te zetten tijdens de les of als huiswerk.
Eigen toevoeging
Kahoot! als engagerende toepassing in de klas werd bij zijn introductie erg vaak ingezet tijdens de les. Dit leidde na verloop van tijd tot Kahoot!-moeheid, en eerste bedenkingen bij het 'positieve' effect van de engagerende aspecten van de tool (het muziekje, de tussenstand ... of open gewoon de homepage van Kahoot!). Kahoot! kan zeker ingezet worden tijdens het leren, zowel in de les als als huiswerk. De tussenstand moet immers niet steeds zichtbaar gemaakt worden, en het weglaten van het muziekje heeft ook een positief effect op het hartritme van de auteur van deze blog. Als je als lesgever na iedere vraag tijd maakt voor feedback, terugkoppelt naar andere elementen uit de leerstof, leerlingen aan het woord laat om uitleg te geven, kan de tool zeker een meerwaarde betekenen voor het leren. Kahoot! inzetten als huiswerk en niet als klasquiz, kan leerlingen aanzetten tot het toepassen van twee effectieve leerstrategieën (en de combinatie ervan), namelijk gespreid leren (spaced of distributed practice) en testen als leren (retrieval practice).
* Deze zin staat hierover in de tekst: Thelarge positive effect on learning retention and the moderate positive effect on academic achievement suggest that Kahoot! may have thepotential to improve both short-term and long-term learning outcomes.
Bron
Özdemir, O. (2024). Kahoot! Game-based digital learning platform: A comprehensive meta-analysis. Journal of Computer Assisted Learning. https://doi.org/10.1111/jcal.13084
Reacties
Een reactie posten